Voor leerkrachten en pedagogisch medewerkers

Voorlichtingsbijeenkomsten interactief.

Samen in gesprek voor werknemers van de doelgroep. Er komen veel vraagstukken aan bod.

Hoe verloopt een rouwverwerkingsproces, zijn er verschillen en hoe zijn deze te herkennen. Hoe ga ik ermee om/hoe gaan wij er nu mee om binnen ons werkveld, hoe kunnen we het samen binnen ons werk nog meer/anders vormgeven, hoe ga ik om met eigen emoties en die van collega’s etc. Een boeide bijeenkomst waarbij vanuit veiligheid en een goede open sfeer gekeken wordt naar de processen, protocollen en mogelijkheden tijdens een emotionele fase.


Hulp bij protocolvormgeving binnen onderwijs/kinderdagverblijven/verenigingen of zorginstellingen.

Vaak overvalt je een overlijden en moet er ineens van alles geregeld worden waar je van te voren niet over na hebt gedacht, laat staan afspraken over gemaakt hebt. Het is erg fijn om dan nagedacht te hebben met elkaar over de inhoud van een protocol en dit klaar te hebben staan in de kast en computer. In het protocol proces gaan we samen inventariseren wat er voor jullie belangrijk is, wat is haalbaar, wie hebben we nodig en wat er voor nodig is om een sterk protocol neer te zetten die dicht bij de visie/missie van de school ligt. Om uiteindelijk een protocol in de kast te hebben die de school helpt vanaf het eerste moment van melding overlijden tot en met de nazorg.


Hulp bij overlijden binnen de school/kinderdagverblijven/verenigingen of zorginstellingen.

Als rouwspecialist kan ik helpen vanaf het eerst moment van melding bij ziekte of overlijden. Nadat we samen goed contact hebben gelegd, de situatie besproken hebben en de stappen in kaart hebben gebracht met het Management Team en eventueel met de leerkracht/ouder/hulpverlener van kind/gezin gaan we communiceren. Intern en naar buiten toe. Hoe geven we het proces vorm (eventueel met behulp van protocol als dat er is)?Ik ben er altijd voor de werknemers om te praten over hun emoties en ideeën (hoe gaat het, wat wil je en hoe ga je om/verwerk je waar je nu in zit?).

Daarnaast kan ik de overige mensen op de werkvloer voorzien van informatie of begeleid ik naar wens een informatiebijeenkomst of een herdenkingsmoment of kan hierbij tot steun zijn voor bijvoorbeeld voor de ouders en de kinderen. Daarbij behoort ook de mogelijkheid het proces van afscheid nemen te begeleiden. Het is vaak een achtbaan van verschillende emoties van een heleboel mensen en dan kan het fijn zijn om deze samen met mij vorm te geven zodat je toe komt aan jezelf/de klas en het proces waarbinnen je organisatie verkeert.

Uiteraard staan jullie missie & visie en wensen voorop en zal alles in overleg en samen plaatsvinden, zodat het een proces is dat volledig bij jullie past. Waar je met veel zorg, warmte en liefde op terug kunt kijken. Nazorg is hierbij een vanzelfsprekendheid mocht hier behoefte aan zijn. Dit kan in teamverband, individueel teamlid of kind, in de groepen en voor ouders/verzorgers.


Informatiebijeenkomsten/studiedagen:

Als instelling/afdeling/team is het van belang om te weten hoe een rouwproces kan verlopen, wat rouwtaken zijn en hoe daar mee om te gaan. Wat komt er allemaal bij kijken en wat doe je hierbij met je eigen emoties en de emoties van een ander. Hoe stel je een rouwprotocol op en hoe beheer je deze. Welke hulpvraag voor een bijeenkomst ook, ik kan voor jullie een passend aanbod verzorgen.

 

Lotgenoten bijeenkomsten -jeugd/pubers-

De tijd zal uitwijzen of ik hier verder op in ga en dit vorm ga geven binnen de praktijk. Lotgenoten contact kan zeer wenselijk zijn. Hierbinnen kan ik bemiddelen of een passend aanbod maken. Ik kan mensen bij elkaar brengen. Mocht hier behoefte aan zijn dan zijn jullie van harte welkom om dit kenbaar te maken.